Cem Kocacıklıoğlu

Yeni Bir Soluk: Yarışma ile En İyi İç Mimarlık Projeleri Seçiliyor

ArchIST Awards for Interior Design yarışması; Türkiye’de mekan tasarımı yapan mimar ve iç mimarların uluslararası düzeyde başarılı işlerini ödüllendirmek, sektöre hareketlilik getirerek bu coğrafyanın zeki, güçlü ve yaratıcı isimlerinin önünü açmak hedefiyle yola çıkıyor.

Türkiye’nin iç mimar ve mimarlarını hem onurlandıracak hem de ödüllendirecek bir yarışma başlıyor. ArchIST Awards for Interior Design yarışma ve sergisi amacını bu coğrafyanın iç mimari tasarım ve uygulama gücünü yurt dışına taşımak olarak koyuyor. Aslında bu başlıkta iki önemli konu gizli. Birinci olarak; yarışma yapmanın tasarımı geliştirme ve teşvik etme hali ile hak edenin belirlenecek olması, ikinci olarak da; Türkiye’nin mimarlık ortamının değerlendirilmesi konularını gündeme taşıması açısından önemli olması. Çünkü biliyoruz ki ülkemizde çok iyi mimarlıklar üretiliyor. Trend olarak; yabancı mimarlara yaptırılan konsept projelerde her ne kadar yerli mimarın adı yok ise de yerli mimarın da kabiliyetini ölçecek çok yüksek kaliteli işler olduğu ortada. Gerek iç mimarlık gerekse yapı bazında değerlendirilecek ve dünya sıralamasına girecek çok örnek mevcut. Elbette yurt dışından iyi ödüller ile seslerini duyuruyor kimileri. Ama yarışma endüstrisi kavramına yenilen projeler de var. Herkesin malumu… Bu bağlamda her yarışma bir merhale ve ülkenin mimari ortamının gelişimi için çok büyük önem arz ediyor. Üstelik herhangi birinin yakını olmadığı ya da yakın ideolojik fikirlerde olmadığı için proje yaptırılmayan nitelikli mimarın nitelikli iş yapmak için can çekiştiği günümüzde yarışma ile iş almak veya yarışma ile onurlandırılmak çok mühim…

ArchIST Awards for Interior Design İlk defa düzenlenecek olan bir iç mimarlık yarışması.

Günümüz dünyasında, kültürel birikim dünya ölçeğine taşınmadıkça bir karşılık bulamıyor. Sosyo-kültürel çeşitliliğin hafızasıyla yoğrulan bu topraklardan çıkan tasarımlara, iç mimari işlere, projelere baktığımızda gördüğümüz muazzam bir birikim var. Bu birikimin şimdiye kadar hiç onurlandırılmamış ya da ödüllendirilmemiş olması tam da bu yarışmanın çıkış noktası. Türkiye’deki iç mekan tasarımı kalitesinin yurt dışında söz sahibi olması, Türk mimar ve iç mimarlarının yurt dışında marka olması çok olası. Bunun için ulusal bir yarışma; bir onurlandırma ve ödüllendirme mekanizması ise gereklilik.

ArchIST; marka adını İstanbul’dan alan, ülke ölçeğinde katılıma açık olan ve dünyada ses getirmeyi hedefleyen bir yarışma. İlki İç Mimarlık alanında yapılıyor, devamı mimarlık ile gelecek. İç Mimarlık yarışmasında yılın teması “Kent Yaşamı ve Kültür Disiplinleri”. Profesyonellere açık olan ve tamamlanmış işlerin yarışacağı beş kategorinin beş kazananı olacak. Bu kategoriler ise şöyle sıralanıyor: “Yaşam Alanı”, “Çalışma Alanı”, “Alışveriş Alanları”, “Ticari Konaklama Alanları”, “Eğitim ve Kültür Alanları”. Özel ödüllerin yanında, kazanan mimari ofislerle Londra Tasarım Haftası gezisi düzenlenecek.

ArchIST Awards for Interior Design’ın tamamlayıcısı olarak, bir de özel sergi hazırlanıyor. Sektörde 15 yıl ve üzeri deneyimi olan davetli mimar ve iç mimarlar, son beş yılda tamamladıkları birer iç mimari projeyle bu dijital sergiye katılacaklar. Sergi, mesleğe yıllarını vermiş, önemli projelere imza atmış, örnek alınmış isimlere saygı niteliğinde olacak. ArchIST Selection sergisi 29-30 Mart’ta Swissotel’de düzenlenecek MIMARSIV Selection 2018 günlerinde gezilebilecek. MIMARSIV 2013’ten beri mimarlık dünyasında fark yaratan işlere imza atıyor. Aslı Sekmen ve İlkay Öngün; mimarlık sektöründe 15 yıllık kişisel deneyimleriyle, iki kadın girişimci olarak samimiyeti ve sıra dışılığı odağa koyup mimarlık dünyasında hizmet veriyorlar. Bu hizmetlerin en kitlesel olanı MIMARSIV Selection organizasyonları. MIMARSIV, bu birikimden aldığı güç ve deneyimle ArchIST Awards’a da ev sahibi olacak.

ArchIST Awards for Interior Design jürisi Aziz Sarıyer, Ayşe Birsel, Mustafa Toner, Cem Kocacıklıoğlu, Seyhan Özdemir, Hakan Ezer, Prof. Meltem Eti Proto ve Ali Bekman’dan oluşuyor. Başvuruları 15 Şubat’a kadar devam edecek olan yarışmanın gala gecesi ve ödül töreni ise 30 Mart’ta Swissotel The Bosphorus’da gerçekleşecek.

ArchIST Awards for Interior Design organizasyon komitesi ise şu isimlerden oluşuyor: Ali Doruk (Net Mimarlık-kurucu), Aslı Sekmen (MIMARSIV-kurucu ortak), Bülent Ayberk (Akademisyen-İç Mimarlar Odası İst. Şb.Bşk.), Dicle Aslan (Net Mimarlık-proje mimarı), Görkem Volkan (GVDS kurucu), Hakan Sekmen (Sekmen+Partners-kurucu), İlkay Öngün (MIMARSIV-kurucu ortak) ve Jale Kulin (Jale Kulin İç Mimarlık-kurucu). Jüri üyeleri ve organizasyon komitesi isimlerinden bu yarışmaya neden dahil oldukları ve neden mimarlık firmalarının yarışmaya katılmalarını önemli buldukları ile ilgili yorumlarını aldık:

CEM KOCACIKLIOĞLU
İç mimar

Cem Kocacıklıoğlu

Tasarımın her dalında eser veren, yeni eski tüm ofisler için bu tür yarışmaların tanıtım ve reklam fonksiyonun yanı sıra tasarımcı gelişimlerinde birer kilometre taşı olduklarını düşünüyorum. Yine bu gibi paylaşım platformlarının, ofislerin kendi özgün tasarım metot ve söylemlerini geliştirirken, geriye dönük öz eleştiri yapabilme şansını verdiğine inanıyorum. Türkiye’ de son yıllarda artık sıklıkla üretilen, evrensel tasarım kriterlerini karşılayan başarıdaki projelerin bu ve benzer platformlarda tescillenmesiyle sağlanacak ülke tanıtımında, yarışmaların çok önemli bir boyutu olduğunu söyleyebiliriz.

Bu noktada ülkemizde, yarışma platformlarının uzun soluklu olmayı ve dolayısıyla büyük bir açık olan kurumsallaşma gereğini karşılamamış denemelerinin ardından ArchIST’ten gelen cesur ve iradeli bir adım. Bu adımın, yarışma kategorilerinin tamamında kalıcı eserler vermiş, geniş tabanlı ve tecrübeli bir jüri ile birleşerek, uzun seneler güvenilecek ve her sene daha da büyüyeceğine inandığım bir katılımla tasarım dünyamıza çok gecikmiş bir eşit platform kazandıracağına inanıyorum.

AZİZ SARIYER
Tasarımcı

Aziz Sarıyer

İnsan psikolojisinin dökümü yapıldığında duyuların duygu durumumuza olan etkisinin çok önemli bir yer kapladığı görülür. Bir mekanın bize yaşattığı işlevsel ve estetik deneyimler bilinçaltımızla sürekli iletişim içindedirler. Bu gerçeğin altını çizerek, iç mimari projelerin profesyonel değerlendirilmesi ve ödüllendirilmesine odaklanan bu etkinliğin faydalı sonuçlar vereceği düşüncesindeyim.

MUSTAFA TONER
Mimar

Mustafa Toner

Türkiye’de dünya ölçeğinde çok başarılı projeler yapılmasına rağmen bunların hak ettikleri ilgiyi görmediklerini düşündüğüm için bu yarışmanın jüri üyeliğini büyük bir heyecan ile kabul ettim.

Hiçbir eğitimi olmayan, vasıfsız ama kıymeti kendinden ve arkadaşlarından menkul insanlarımızın da bu olguda payları olduğunu düşünmekteyim. Bu nedenle gerçek meslek insanlarının tarafsız bir şekilde değerlendirilerek motive edilmelerinin önemli olduğu kadar, Türkiye’de yapılan işlerin dünya ölçeğinde duyurulmasının da bir gereklilik olduğu fikrindeyim.

Mimaride, resimde ve benzer sanat dallarında ürün kadar isim de önemlidir. Hitap ettiğiniz alıcı kitlesine, kısaca piyasaya ulaşabilmenin yolu iyi ürün ve iyi pazarlamadan geçer. Özellikle günümüzde pazarlama çok önemli bir yere sahip. Bu tip yarışmalar ise en güzel ve en doğru pazarlama mecralarıdır.

ALİ BEKMAN
Mimari Fotoğrafçı

Ali Bekman

Çok değerli mimarlarımız ve ürettikleri birbirinden güzel projeler var. Bu türden nitelikli birlikteliklerin mimarlarımıza ve etkileşim içerisindeki farklı disiplinlerden tüm sanatçılarımıza ve onların yapıtlarına büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca yeni yetişen sanatçılarımıza da ışık tutarak üretilecek olan yapıtların daha renkli ve zengin olacağını umuyorum.

JALE KULİN
İç Mimar

Jale Kulin

ArchIst Awards for Interior Design, kolektif olarak Türkiye’de yapılan nitelikli işleri yurt içi ve yurt dışında duyurma açısından çok önemli bir başlangıca vesile. Bu oluşumun yaratacağı farkındalık ve ilham ile öncelikle ülkemizde kaliteli ve özgün üretimlere; gerek tasarımcılar, gerek müşteriler daha da değer verecektir. Bütünsel yaklaşımın, yaptığımız projelerin bilinirliğini dünya platformuna taşımasıyla çok hızlı gelişen bu dinamik sektörde Türk iç mimarlara yeni kapıların açılmasını sağlayacağını düşünüyorum.

SEYHAN ÖZDEMİR SARPER
Mimar

Seyhan Özdemir Sarper

Hayatımızı şekillendiren, ileriye götüren ve daha iyi yaşamın öğretilerini tarifleyen tasarım, toplumları ileriye götürdüğü gibi yarattığı katma değerle, bireyden başlayıp ülkeleri de ileriye götüren, farklılaştıran, konumlayan bir eylemdir. Tasarımın uluslararası bir dil olduğu ancak lokal değerlerle beslenerek farklılaşacağı da yadsınamaz bir gerçek.

Gerek bireysel gerekse de tasarım stüdyolarının çalışmalarını bu bağlamda bir değer olarak görüp desteklemek ve toplumun güncel konularından biri haline getirerek ülkemizdeki yaratıcı ortamı uluslararası ortamda söz sahibi yapabilmeliyiz.

ArchIST’in bu girişimini bu yolda atılmış önemli adımlardan biri olarak görüyorum. Uluslararası ortamda kabul ve beğeni gören çalışmalar ancak kuvvetli birikim ve beceri isteyen, unique önermeler ile birlikte gelebilir. Bu ortamda başarılı çalışmaları desteklemek, toplumda doğru bilinci yaratabilmek ve daha iyi çalışmaların önünü açabilmek adına yarışma, sergi, söyleşi gibi etkinliklerin daha fazla gündeme gelmesi olumlu bir adımdır. Katılımcıların desteği ile de sektörü daha ileriye götürerek uluslararası ortamda söz sahibi olmada önemli bir yapı taşı olacaktır.

HAKAN SEKMEN
Mimar

Hakan Sekmen

Dünya dışı yaşamların, dünyada var olan tüm toplumları geri kalmış olarak gördüklerine eminim. İnsanoğlu bilge olma kültürünü oluşturamıyor. Tüm kararları anlık ihtiyaçlardan çıkıyor ve ego güdümüyle şekilleniyor. Bunun en önemli göstergelerinden bir tanesi insanın kendi evi olan dünyayı yok etmesi. Tam da bu yüzden dışarıdan bakınca zeki varlıklar olarak görünmüyoruz. Nispeten gelişmiş, başarılı toplumlar çok daha zekice davranıyorlar. Dünyanın geleceği benmerkezci düşünmeyi engelleyen bilgelikle şekillenecek. Bilgelikte zekaya kalp ve ruh eşlik edecek. Bu sisteme hizmet edebilecek tüm ögeler bence çok kıymetli. Yarışma kültürü tamamen ego karşıtı, daha iyiyi seçebilme, daha iyiyi ödüllendirme demek. Bu, bilge olma anlamında toplumların önünü açacak enstrümanlardan bir tanesi. İnsanlığın geleceğinde bilge olma kültürünü odağa koyan ve egoyu bastıran her türlü eylemi çok kıymetli buluyorum. Ülkemizde düzenlenecek ArchIST yarışmasının da bu anlamda çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.

ALİ DORUK
İç Mimar

Ali Doruk

ArchIST, iç mekanda yaşamı farklılaştıran tasarımcıları onurlandırırken, iç mimarlık dünyasını bir araya getirmeyi hedefliyor. Çok uzun zamandır buna ihtiyacımızın olduğunu düşünmekteyim.

GÖRKEM VOLKAN
Mimar

Görkem Volkan

İç mimari mekan tasarımına hak ettiği değeri, doğru zamanda iletmesi bakımından ArchISTin öncülüğündeki yarışma ve sergi organizasyonu ulusal ve uluslararası süreç bakımından oldukça önemli bir adım. Her geçen yıl talebin ve de proje katma değerinin artacağına ve yapılan yarışmaya katılmanın ya da sergide yer almanın öneminin daha da iyi anlaşılacağına eminim, emeği geçen herkese çok teşekkürler.

Bir cevap yazın